http://www.foodieparadise.sg/?p=15
私は福州人です。I am a Chinese of Fuzhou.
素麺に良く似たミースア(Mee Sua)又はビーフン、又はご飯と一緒に食べる。Hong Zao Chicken is a slightly thick soup eaten with either rice, mee sua (thin wheat noodles) or beehoon.
これはははの红槽鸡面线のつくりかた。This is my mother "secret recipe" of Red Wine Chicken :
...............................................................................................
ぎいりょう INGREGRIENT :
うすく切った鶏肉500グラム。500g of chicken, cut into pieces
十片のきのこをみずにひたして、はんぶんにきります。10 pieces of mushroom, soaked and cut into half
八片のシャロットのかわをおむいて、きります。8 pieces of shallots, peeled and chopped
一片のしょうがはきります。1 piece of ginger, cut into slice
油 oil、 ごま油sesame oil 、砂糖sugar、 しょうゆ light source、 しお salt
5匙の 紅糟(赤い酒粕)5 table spoon of hong zao (red wine lees)
ミースア(面线) Mee Sua
.......................................................................................................
方法 METHOD :
紅糟雞をつくる Preparing for Red wine Chicken:
1 ) まず、フライパンをあつくして油とごま油を入れます。First, heat up the frying pan, then, put some oil and sesame oil into the frying pan. 2 ) シャロットと生姜はフライパンに入れて、いためる。Put the shallots & ginger into the frying pan and fried.
3 ) つぎに、強い火で鶏肉をいためます。Next, put the chicken in and fried.
4 ) 鶏肉が白くなったら、紅糟ときのこを入れて、いためます。When the chicken become white colour, add in mushroom and fried 。
5 ) 8碗の水はフライパンに入れます。Add in 8 bowls of water .
6 ) 十分の後、砂糖と醤油と塩はフライパンにいれます。After 10 minutes, add in the sugar, light source & salt for taste .
ミースア(面线)をつくる Preparing the Mee Sua :
1 ) なべでお湯お沸かします。Boil water in a pot.
2 ) 水は沸騰するのとき、ミースアは水に入れなさい。When the water is boiling, put the mee sua into the water .
3 ) ミースアはやわらかくなりました。それで、ミースアは碗に入れなさい。When the mee sua become soft, put it in a bowl.
4 ) 紅糟雞も碗にいれなさい。Add in the Red Wine Chicken.
4 comments:
私はmee suaが大好きです。でも、私の母はほどんとこのりょうりをしません。じゃあ、sean onnさんはこのりょうりをしますか。
sophia さん。。
いいえ。。このりょうりはははをしました。。。でも。。わたしはりょうをするのがすきです。。
おいしいですね!!私は Hong Zao Ji Mee Sua 食べたいです!!
my mum like to cook this red chicken wine for us. we like it very much. we normally take it with mee sua. yammy....
Post a Comment